Вс, 14 декабря 2014, 16:37
просмотров: 4708 коментариев: 17 

Маркевич: Якщо побачу, що у мене нічого не виходить, я не стану мучити ні себе, ні інших

Маркевич: Якщо побачу, що у мене нічого не виходить, я не стану мучити ні себе, ні інших

— Ви ще під час літніх зборів говорили, що вам потрібен гравець на місце Жуліано. Оглядаючись на пройдений шлях цього сезону, відсутність якісного новачка на цій позиції – ваше найбільше кадрове розчарування, чи були ще болючіші дірки у складі?
— Ця проблема – головна. Немає плеймейкера, без якого грати дуже важко. Це відчувалося в Дніпрі з перших днів після мого приходу. Ми непогано відбираємо м’яч, віддаємо ближньому, але далі немає гравця, котрий правильно би спрямував атаку. Грати без футболіста, котрий може зв’язати все в середині поля, дуже важко.

 

— Тоді ж, влітку, ви попередньо планували залишити в команді Федорчука і вже віддали в оренду Кравченка. Чому в підсумку вийшло так, що Валерій пішов, а Сергій – повернувся, і навіть став основним гравцем команди?
— Я так подивився, що Кравченко, все-таки, досвідченіший, хоча й Федорчук непогано нині виглядає у Волині. І в підсумку, Кравченко, ті матчі, які я довіряв йому зіграти, провів досить добротно. Тому я вирішив продовжити з ним контракт – по-перше, це футболіст український, по-друге, досвідчений. Я думаю, що він нам іще допоможе.

 

— Хто був ініціатором приходу в команду Польового та Лео Матоса? Хто несе відповідальність за те, що футболісти виявилися неготові конкурувати за місце в складі Дніпра?
— За Лео Матоса розмови йшли ще до мого приходу, коли команду очолював іще Рамос. Загалом, ще тоді вже й була домовленість про його перехід. А Польовий – то моє рішення. Коли Стрінич поїхав у Вест Хем, у нас просто нікого не було на позицію лівого захисника. Довелося шукати. Виявилося, що Польовий – вільний агент, що за нього не потрібно платити. До того ж, я його пам’ятав, адже викликав свого часу в збірну України. Він тоді грав досить непогано, був легким. Але те, що я побачив тепер, і що бачив тоді – це дві великі різниці. Це моя помилка, і я не хочу того приховувати. Хоча, як помилка – шукати гравця цієї позиції я мусив, при цьому, у фінансовому плані часи були дуже тяжкі. А далі сталося так, що Стрінич повернувся і почав грати. От і все.

 

— Бартулович теж не в змозі витримувати конкуренцію? Ви більше не розраховуватимете на цього футболіста?
— Бартулович піде. Ним цікавиться низка українських клубів, тому я йому бажаю успіху. Як міг, він нам уже допоміг.

 

— Політило – те ж саме?
— По Сергієві ми ще не визначилися, тому що ми нікого ще не взяли в команду. Якщо почнемо всіх відправляти, то хто ж тоді залишиться в команді?

 

— Влітку контракти з Дніпром закінчилися у Гладкого та Олійника, котрі змінили клуб на правах вільного агента. Суто теоретично, ці футболісти могли б вам допомогти в цьому сезоні? Чи допустили б їхній відхід, якби мали змогу вирішити це питання?
— Ситуація така, що у Дніпра є троє непоганих форвардів: Зозуля, Калінич, Селезньов. І Гладкий – гравець такого ж плану, як і вони. Тому питання по ньому не стояло. Хоча Олександр – хороший футболіст, котрому я бажаю лише успіхів у Шахтарі. Але у нас і так перебір нападників. А щодо Олійника, на жаль, так сталося, що я прийшов у Дніпро тоді, коли він уже підписав контракт із Вітессом. Я думаю, що він би нам поміг.

 

— Ви перед стартом сезону говорили, що найменше турбуєтеся про атакувальну ланку команду. Але в підсумку змушений запитувати про проблеми Зозулі, котрий взагалі не забивав?
— Перша причина – те, що заграв Калінич. Він своєю грою довів, що я мушу ставити його в основний склад. Зозулю ж ми змушені були використовувати вже не на вістрі, а на правому фланзі, тому що була ситуація з вибором на цю позицію або молодого Лучкевича, або саме Зозулі. Це – гравець із великим рівнем самовіддачі, тому я теж мусив тримати такого гравця на полі. Такими футболістами не розкидаються. А загалом, у нього десь трішки не пішли справи ні у збірній, ні у нас цього сезону. Моменти є, але він не забиває. Але я вірю, що він своє ще заб’є.

 

— За умов відходу Стрініча… це ж уже факт, правильно?
— Так.

 

— … та можливої втрати Коноплянки, пам’ятаючи про всіх відданих в оренду футболістів, які позиції вам хотілося б підсилити взимку?
— Перша проблему я вже назвав – плеймейкер. Тепер треба шукати заміну Стріничу. Потрібен футболіст серйозного рівня в опорну зону. А якщо піде Коноплянка, то потрібен буде і лівий півзахисник. Але ж мета при цьому – не просто залатати дірки в складі. Треба, щоб була конкуренція в команді, щоб була якість.

 

— Бабенко, Бохашвілі, Кобахідзе, Сваток, Федорчук – футболісти, орендовані у Дніпра Волинню. Чи можете ви дати схвальну оцінку комусь із них?
— Все залежить від того, які завдання вирішує команда. Якщо в Луцьку вирішується завдання бути в середині турнірної таблиці, то це хороші футболісти. Якщо вирішувати завдання виходу в Лігу чемпіонів, грати в цьому турнірі, то повинен бути зовсім інший рівень. Я не хочу нікого образити, але просто констатую факт.

 

— З дубля хтось поїде на збори не для отримання досвіду на майбутнє, для проформи, а для отримання реального шансу проявити себе і мати змогу грати вже в другій частині сезону?
— Просто возити когось ми не збираємося. Вони ще повинні показати себе в дублюючому складі. Я слідкую, регулярно дивлюся матчі дубля. Нібито, є щось цікаве, але… Є лише один Лучкевич, котрий уже себе проявив, і котрий однозначно буде в обоймі 18-ти. Молоді ще треба працювати і тренуватися.

 

— Матей, Бікфалві, Громов, Безус, Шав’єр – футболісти, до яких приписують інтерес Дніпра. Кого хотіли б бачити ви у своїй команді з цих виконавців?
— Всіх хотів би бачити. Думаю, Матей і Бікфалві поїдуть з нами на збори. Щодо Шав’єра, то я не хотів би нікого брати з Металіста, аби мене не звинувачували, що я розвалив команду. В принципі, її вже й так розвалили після мого відходу, але я не хотів би брати участь у цьому процесі.

 

— По Матею і Бікфалві ви ухвалюватимете рішення вже за підсумками зборів?
— З Бікфалві ми можливо навіть підпишемо контракт невдовзі, тому що в нього закінчується угода з Волинню. А на Матея подивлюся ближче, після чого й вирішуватиму, що робити з ним далі.

 

— Якщо про чотирьох з п’яти названих футболістів було сказано вже чимало, то про Безуса – жодної конкретики з вуст представників Дніпра до цього часу не було. Чи існують якісь переговори між клубами?
— Є розмови, але поки що це лише розмови.

 

— Роман – футболіст того рівня, котрий може закрити проблемну в Дніпрі позицію атакувального центрального півзахисника?
— Складно сказати. Одна справа – грати в Полтаві. Там були завдання не самого високого рівня. А в Динамо у нього вже не пішло. Тому я не берусь казати однозначно.

 

— Чи задоволені ви співпрацею з Андрієм Русолом та Вадимом Тищенком? Чи маєте чіткий контакт і порозуміння з людьми, від котрих дуже багато залежить взимку, за вашими ж словами?
— Розуміння у нас є. Тобто, вони розуміють, які футболісти мені потрібні, працюють, шукають. Але ж для всього цього потрібні кошти. Коли прийшов Рамос – йому дали карт-бланш, і купили, можна сказати, нову команду. Він мав фінанси і змогу робити команду під себе. Тобто йому певною мірою пощастило. Враховуючи ж непросту ситуацію в нашій державі, мені щось вимагати не випадає можливості, але, повторюся, підсилення дуже хочеться. Хоча би тому, що, по суті, будь-яку команду потрібно освіжати.

 

— Ваша команда забила в чемпіонаті 14 із 25 голів за останні півгодини матчів. Це говорить про характер, як і перемога над Сент-Етьєнном, був ще ряд бойовитих матчів, і за статистикою з Дніпром лише Волинь конкурує за кількістю вдалих єдиноборств на обох половинах поля, внизу, вверху. Чи були у вас претензії до самовіддачі футболістів в якихось конкретних матчах цього сезону?
— Аж дуже серйозних претензій не було. Я вже говорив, що були дуже хороші матчі: і з самовіддачею на належному рівні, і з майстерністю – все було на належному рівні. Але були й такі матчі, коли є старанність, але гравці беруть і просто гублять м’яч на рівному місці, і нам забивають голи. Так було в матчі проти Зорі, Говерли. Це смішно. І то є неконцентрація. А це – найстрашніше у футболі. А от у матчі проти Шахтаря команда була сконцентрована повністю. Це ж саме стосується обох матчів проти Сент-Етьєнна. Відчувалося з перших секунд, що хлопці не дадуть собі забити. І так треба грати кожен матч.

 

— Який матч був найближчий за якістю до того, як має грати ваш Дніпро в ідеалі?
— З Інтером у Мілані це була та гра, яку я хотів би бачити в Дніпрі надалі, хоча ми той матч і програли, коли мали вигравати в два-три м’ячі.

 

— Дніпро в середньому в чемпіонаті поступається у володінні м’ячем Металісту – 54 % — на 56 % у харків’ян. Те, що ви залишили в спадок Ігорю Рахаєву, працює й досі, натомість наразі у вас є якісь складнощі, аби команда вийшла на рівень володіння у 60 з лишком відсотків, як у Динамо та Шахтаря?
— Ми просто грали в інший футбол: більш вертикальний, було багато довгих передач і багато боротьби попереду. Футбол був, скажімо так, простуватий.

 

— А взагалі – чи є цей момент із якіснішим володінням м’яча метою для вас при побудові нової команди в Дніпропетровську?
— Футболісти не приховують і кажуть мені прямо, що їм дуже тяжко перебудуватися на більш комбінаційний футбол. Але до того треба йти, тому що футбол бей вперед – комбинация придет вже в історії. На такий футбол однозначно ніхто ходити не буде.

 

— Ви після матчу з Зорею сказали про наявність баласту в команді, якого потрібно здихатися. Чи не допускаєте ви, що запросити в Дніпро взимку не вдасться бажаних гравців, і вам надалі доведеться працювати з нинішнім складом? Теоретично, це можливо, адже навіть у кращі часи Дніпру далеко не завжди вдавалося втілювати у життя свої трансферні плани.
— Кістяк у команді є. Я мав на увазі те, що люди повинні виходити на заміну й додавати в грі, а не навпаки – я випускаю когось із лави, а гра стає лише слабшою. У цьому вся проблема. У нас же ситуація така, що, наприклад, от, ким я можу замінити Матеуса хоча би наближено рівноцінно? Коноплянку – те ж саме, Ротаня – теж. Коли трусишся над кожним футболістом, аби, не дай Бог, у нього не було травми, а потім змушений випускати гравців, які не тягнуть. От від них немає жодної користі, і саме таких футболістів потрібно звільняти. Але я не мав на увазі, що потрібно спекатися всіх огульно.

 

— Чи може вас наступна і довгоочікувана трансферна кампанія в разі ряду невдач розчарувати настільки, що ви втратите інтерес працювати надалі з Дніпром? Що, як раптом, будуть лише втрати у вигляді Стрініча та Коноплянки, а підсилення не буде?
— Я так далеко не дивлюся. Єдине – якщо побачу, що у мене нічого не виходить, я не стану мучити ні себе, ні інших. Тут також питання є. Але я все-таки надіюсь, що мені вдасться щось зробити у Дніпрі.

 

 

football.ua

 

 

17 комментариев
  • Днепропетрович
    Вс, 14 декабря 2014, 17:13
    Остается только ждать!
    рейтинг: 0
  • UTOPIE
    Вс, 14 декабря 2014, 17:22
    рейтинг: -8
  • Twisted
    Пн, 15 декабря 2014, 10:23
    А ви у відпустку ідете шліфувати професійну майстерність? :)
    Кльово, що Денисов з нашими поїхав.
    Татухи у Мандзі масні!
    рейтинг: +4
  • Днепр
    Пн, 15 декабря 2014, 11:32
    Клево! Я тоже так хочу
    рейтинг: +1
  • SL
    Вс, 14 декабря 2014, 19:03
    Верим в команду и тренера. Мирону спасибо за откровенное достаточно интервью
    рейтинг: +8
  • Ukrainian
    Вс, 14 декабря 2014, 19:16
    Значит, то что было при Рамосе это-бей вперёд комбинация придёт?! А как же тогда называется, то что мы видим сейчас?
    рейтинг: +3
  • Днепр
    Пн, 15 декабря 2014, 11:29
    А вы не согласны, что Днепр Рамоса играет в достаточно примитивный футбол, просто на высоких скоростях не все это видят?
    рейтинг: -1
  • Ukrainian
    Пн, 15 декабря 2014, 13:32
    Мне и многим болельщикам и не только нравилось как играет Днепр Рамоса, это были не просто высокие скорости, это был мощный прессинг, резкие контр.выпады, за 2-3 передачи наши игроки были на ударных позициях, Днепр имел свой стиль, свою «изюминку», таким контр.атакам мог позавидовать любой гранд. А то что мы видим сейчас-это бестолковое катание мяча в центре поля, примитивные навесы с флангов, которые ни к чему не приводят, перед штрафной наши игроки вообще входят в какой-то астрал, не знают что делать дальше. Рамос в отличии от Маркевича ещё не понял что с теми игроками которые у него есть, команда не будет играть так как Металл, наших футболистов нужно учить, это латиносам мяч дай и они выиграют.
    Конечно надеюсь что это всё измениться!
    рейтинг: +1
  • Днепр
    Пн, 15 декабря 2014, 15:33
    Да, «изюминка» была и мне тоже нравилась игра своей простотой и скоростью. Прессинг, быстрые контры, минимум передач достигался именно за счет скорости передвижения игроков, и 2-3 передачи для выхода на ударную позицию начинались навесом на фланги либо в центр, с борьбой, подбором, передачей на фланг, где должны прорываться Матеус либо Коноплянка, которые потом в большинстве случаев делали навес в штрафную. А если соперник сидел у себя в штрафной, то это были те же навесы, навесы, навесы… И в конце концов, без контр, мы проигрывали той же Заре

    Ты, наверное, имел ввиду «Маркевич в отличие от Рамоса не понял» ) Тут ты не совсем прав, я думаю, что давно уже понял )
    рейтинг: -1
  • Ukrainian
    Пн, 15 декабря 2014, 16:31
    Ну если бы понял, то не ломал бы то, что построил Рамос. Или он надеется, что ему купят кучу латиносов и замену Коно и Стриничу…
    рейтинг: +1
  • Rolandd
    Пн, 15 декабря 2014, 23:38
    СОГЛАСЕН 100%
    рейтинг: 0
  • Ураган
    Вс, 14 декабря 2014, 19:21
    Верю в команду, но увы, не в тренера
    рейтинг: -1
  • TOM
    Вс, 14 декабря 2014, 19:25
    вы можете предложит более опытного и титулованного украинского тренера? Я такого не знаю и чем нынешние показатели команды хуже чем прежние.
    рейтинг: +4
  • chusovoy
    Вс, 14 декабря 2014, 20:16
    А что, показатели должны быть хуже и с каких… ёв?
    Он что в Говерлу пришел, или он как Рамос, не знает все подводные рифы Чукра?
    рейтинг: +2
  • TOM
    Вс, 14 декабря 2014, 21:09
    Не буду все расписывать, но обратите внимание на возраст ведущих игроков, кстати в будущем году они станут еще на год старше. Кроме того как и сколько играли в этом году ведущие в прошлом сезоне Джулиано, Матеус, Канкава, Ротань. Сколько на забивали Селезнев и Зозуля.Уровень игры Коноплянки стал ниже. Именно они определяли лицо команды.Оно всё одно с другим складывается. Если вы считаете что ничего не изменилось, то у меня другое мнение. Команда должна значительно обновиться, иначе ничего с этими уже не будет при любом тренере. А выбирать есть из кого?
    рейтинг: -1
  • fanDDorin
    Вс, 14 декабря 2014, 21:10
    Оффтопик, сорри: "… Роман Григорчук на следующей неделе может возглавить «Металлист»..." (с) Кто б сомневался, встретились два одиночества… Прям рождены друг для друга, союз Меча и Хлебала!
    рейтинг: 0
  • rodnikinua
    Пн, 15 декабря 2014, 20:11
    остается только надеяться, что на зимних сборах плодотворно поработают, подпишут 2-3 новичков толковых, а летом уже можно будет делать выводы.
    может быть Маркевич не сразу понял, каких игроков как лучше использовать.
    пример Коноплянка. при Маркевиче он практически не бьет по воротам, очень мало! потому что рядом с ним редко бывает игрок в подыгрыше. Женя вынужден бороться против 2-3 соперников и редко смещается в центр. и так примеров много. игроки не эффективно размещаются на поле как в атаке, так и в защите. у Рамоса было очень много тактики и игровых упражнений, моделирующие разные ситуации на поле. от футболистов требовали быстро принимать решения. сейчас у нас все очень медленно, футболисты часто зависают и тормозят. это результат тренировочного процесса.
    мне интересно, сам Маркевич понимает, какой толк от контроля мяча, как это использовать? или все-таки лучше «бей-беги» когда игроки знают куда бить и куда бежать?
    рейтинг: 0