Вт, 28 июня 2022, 14:39
просмотров: 12224 коментариев: 17 

Йовичевич знищує свою бездоганну репутацію переходом в Шахтар

Йовичевич знищує свою бездоганну репутацію переходом в Шахтар

З великою впевненістю можна сказати, що найгучніший тренерський перехід УПЛ цього року на фінішній прямій. Ігор Йовичевич пішов з «Дніпра-1» і за крок до того, щоб очолити «Шахтар». Патріотичні футболки.

 

Якщо уявити стерильні умови, де тренер обирає свій шлях лише за результатами команд, то це цілком логічний перехід. Тренер третьої команди чемпіонату стане керувати в першій, замість Ліги Європи та Ліги Конференцій – Ліга Чемпіонів, зарплата теж очевидно стане більшою на порядок. А на запитання «Навіщо це самому «Шахтарю» можна відповісти навіть окремим матеріалом.

 

То що тут не так?

 

Тут треба зробити невеличкий відступ. Ігор Йовичевич всю свою кар’єру будував собі репутацію відкритого та чесного спеціаліста, якого люблять журналісти та вболівальники. Хорват, який вивчив українську мову і на прес-конференціях розмовляє не матеріями «бій-біжи-перемагай», а детально пояснює ту чи іншу історію. Таких людей в нашому футболі мінімум, тому кожен новий такий випадок виглядає свіжим ковтком повітря.

 

Але від того як переходить Йовичевич - його репутація отримала сильний удар.

 

Ні, звісно, коли він очолить «Шахтар», то вочевидь дасть емоційний коментар про мрію, про бажання зіграти в Лізі чемпіонів та про новий виклик в кар’єрі. І зробить це так, що цьому навіть захочеться повірити. І повірили б, якби скрізь погано зачинені двері не просочувалася отруйна для його легасі інформація.

 

Ігор Йовичевич сам себе підставив. Він так смачно говорив про відданість, що тепер це б’є прямим наведенням в нього.

 

Йовичевич, насправді, подарував приклад для дуже цінного уроку – який треба спробувати засвоїти. Нам треба вивчитися відрізняти справжню відвертість публічної персони від красивої акторської гри. Допоки Йовичевичу приходили пропозиції від посередніх європейських команд – він відмовлявся, бо в «Дніпрі-1» умови були кращими. І це нормально – як і те, що він за такою логікою потім обрав «Шахтар».

 

social_587466.jpg

 

Ненормально зовсім інше. Коли усні домовленості з «Шахтарем» були ще навесні, але тренер переконував «Дніпро-1», що це лише чутки.

 

Ненормально, що влітку Йовичевич, вже маючи пропозицію від «Шахтаря», вів перемовини про продовження контракту з «Дніпром-1», який закінчувався наприкінці червня. У клубу була опція автоматичного продовження на рік, але вона через сумнозвісне правило ФІФА не мала сенсу, якщо б тренер підтвердив, що хоче піти. Хорват погодився залишитись. Йовичевич не просто пролонгував контракт, він встиг відмовитися від декількох трансферів, які пропонував клуб. Навіщо?

 

Ненормально, коли інформація про перехід в «Шахтар» стала публічною, Йовичевич та його тренерський штаб перестали відповідати на дзвінки з «Дніпра-1», хоча початок тренувальних зборів вже через тиждень.

 

Як би я не хотів натягнути сову на глобус, але в мене не виходить побачити за цієї інформації відкритого та чесного спеціаліста. Видно лише людину, яка отримала більш вигідну пропозицію і вирішила зробити все, щоб вона стала реальністю.

 

Навіть якщо для цього треба було підставити свій попередній клуб, хоча можна було про все домовитися заздалегідь. Часу у Йовичевича було достатньо – декілька місяців. Але він обрав той самий момент, коли тепер «Дніпру-1» буде важко знайти нового тренера та встигнути підготуватися до сезону.

 

Таке життя. Втім, удар по репутації – це також не смертельна історія. З нею можна жити, працювати, бути успішним. Робота Йовичевича в «Шахтарі» не буде залежати від того, наскільки він чесно розмовляє з журналістами та вболівальниками. Вона буде залежати від його тренерських вмінь та вміння донести потрібні речі своїм футболістам.

 

Хоча є і нюанс. Взимку 2020 року «Дніпро-1» пішов на перерву на останньому місці. Доля Йовичевича була туманною, а клуб реально розглядав можливість його відставки. Але Ігор зміг переконати керівництво у майбутній успішності свого проекту. Завдяки своїй репутації та вмінню красиво говорити про великі речі зокрема.

 

Тепер такої опції у нього вже не буде. Сподіваюся, Йовичевич це теж розуміє.

 

 

Volodymyr Harets, спеціально для tribuna.com

 

 

17 комментариев
  • pulya
    Вт, 28 июня 2022, 14:55
    +
    рейтинг: +2
  • Стас Антонов
    Вт, 28 июня 2022, 15:07
    Не вижу ничего плохого в его переходе, весь этот пост это обычное нытье в стиле — ну ты же обещал остаться и бросил нас.
    А теперь смотрите на это по другому.
    Откровенно говоря, Йовичевич не является топ-тренером. И никогда им небыл. Он не плохой, он хороший тренер но не более того. Это тренер которому подойдет далеко не каждая команда.
    Да в Днепре у него получилось. Но опять таки Днепр не гранд УПЛ. Это только первый раз получилось так удачно выстрелить.

    И тут случается вся эта ситуация с войной. Небыло бы войны, он никуда бы не ушел, потому, что он не нужен грандам. Что бы перейти в гранд ему нужно было бы несколько раз занять третье место, полюс минус удачно выступить еврокубках и еще желательно хотя бы раз выиграть кубок Украины.
    Днепр накупил неплохих игроков, и все шло по плану. Сезон должен был быть интересным. Но тут война. Все пропало, легионеры ушли, осталась одна молодежь и ту растаскивают кого куда. Как выразился когда то Мирон Богданович Маркевич «Нема ким грати». Ну вы подумайте сами, кем играть сезон? И Лига Европы врядли бы пошла успешно.
    Все очень печально.
    И тут появляется Шахтер, у которого как бы не обидно было но молодые игроки гораздо сильнее наших, потому что бешеные бабки вливались в школу. И еще Лига Чемпионов досталась. И тут становится понятно, что с молодежью уровня Шахтера, еще как то можно играть в чемпионате. Главное только что бы финансирование было. Да ЛЧ под вопросом.
    И не забывайте, что Йовичевич это тренер который умеет работать с молодежью, а тут ему предлагают более перспективную молодежь чем была в Днепре. Плюс Возможность попробовать себя в ЛЧ.
    Конечно он выберет Шахтер. Потому что опций больше.

    Так что не нужно поливать его дерьмом. Он все что мог здесь сделал. Его нужно поблагодарить, за все что он сделал. Но сейчас он понимает, что Шахтер это возможность выбраться за границу в плюс минус неплохой клуб. Потому что неизвестно сколько продлится война. А в Шахтере он будет на виду. И глядишь но в какой то чемп Бельгии или куда-то еще сможет попасть.

    Так что я думаю, что в Шахтере он не достигнет грандиозных результатов, но ему этого хватит что бы на него обратили больше внимания в более хороших европейских клубах.
    рейтинг: -10
  • Suzuki
    Вт, 28 июня 2022, 15:15
    Да пусть бы пиздовал, но только с нормальным подходом, а то есть же нюансы. Трубку не брать и все такое, как ханыга
    рейтинг: +9
  • Матвеус
    Вт, 28 июня 2022, 16:34
    100 процентов
    рейтинг: +4
  • Матвеус
    Вт, 28 июня 2022, 16:32
    Нытьё?) Ну вот например — ты известный певец, у которого программа построена так, что без оркестра никуда. Я дирижёр и оркестр мой. Мы год репетируем в поте лица, делаем супер программу, а потом за пару дней до концерта я перестаю отвечать на звонки и начинаю морозиться. В итоге ты выясняет, что я со своим оркестром выступаю в этот же день на другом концерте с другим певцом. Вот так, без объявления причин, тупо, потому что мне так выгодно и удобно. А тебе без оркестра — ну никак! А за два дня программу с новым оркестром не склепаешь. Какова твоя реакция? Расплывёшься в счастливой улыбке и покроешься полевыми ромашками от радости и блаженства? Очень сомневаюсь…
    рейтинг: +4
  • Brooks
    Вт, 19 июля 2022, 11:58
    https://www.scdnipro1.com.ua/nepostovanje-i-izdaja-%d0%b2%d1%96%d0%b4-%d0%b9%d0%be%d0%b2%d1%96%d1%87%d0%b5%d0%b2%d1%96%d1%87%d0%b0-%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b2%d1%96%d0%b9%d0%bd%d1%96-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0/ — наш ответ Чемберлену, как я понимаю
    рейтинг: 0
  • Матвеус
    Вт, 28 июня 2022, 16:36
    Да, видать Срна не исключение. Хорваты оказывается — скользкие и алчные типы по своей натуре.
    рейтинг: +6
  • Nicon
    Вт, 28 июня 2022, 23:52
    Вы написали какую-то хуйню
    рейтинг: 0
  • Матвеус
    Ср, 29 июня 2022, 02:15
    Бывает… Не обращайте внимания) Просто после поступков этих двоих напросился такой вывод. Или душить Мандзюка во время матча это нормально? Вырубить Инкума на поле, принимать допинг, бросать команду за неделю до сборов — тоже по вашему нормально?) Что не так Я написал?) Возможно слово алчность тут неуместно, тут соглашусь возможно, но то, что скользкие в плане доверия и обещаний — тут просто по факту! По горячим следам, так сказать. Поэтому никакой х… ни я не писал. А если так — то обоснуйте. Обвинить и критиковать легко.
    рейтинг: +9
  • dandnipro
    Ср, 29 июня 2022, 08:40
    З Дніпром в Европу +30% + контракт на рік- поманив срна, язик засунув в ж… у.підло покинув команду яка його терпіла допомогла і підтримала кар'єру тренерську. Курва до курки пішла.
    рейтинг: +2
  • dandnipro
    Ср, 29 июня 2022, 08:41
    Вибачте до курви.
    рейтинг: +2
  • Nikopolskiy
    Сб, 2 июля 2022, 13:29
    «Йовичевич, насправді, подарував приклад для дуже цінного уроку – який треба спробувати засвоїти. Нам треба вивчитися відрізняти справжню відвертість публічної персони від красивої акторської гри.». Как по мне, то это основное
    рейтинг: +1
  • Михаил петрович
    Пн, 4 июля 2022, 10:22
    Йовичевич блистательно отработал в Днепре! Заслужил авторитет, любовь и доверие! Сам неоднократно провозглашал: «Я влюблён в эту команду и в этих игроков!» Ему верили! Верили! В итоге бросил, как только появились лучшие предложения.Любовь прошла, увяли хризантемы!
    По францзки «ПЕРДЮ ЛЯМУР» — Ушла любовь.
    рейтинг: -3
  • AlexDeadLine
    Вт, 9 августа 2022, 11:15
    А ми всі такі маленьки та наївні хлопи, які на це всі разом повелися, а нас в чергове підкинили!?
    Проблеми індейців шеріфа не цікавлять. Нажаль…
    рейтинг: 0
  • GiV
    Пт, 29 июля 2022, 16:59
    Прощай, Педриловичевич!
    рейтинг: +1
  • Shell
    Сб, 6 августа 2022, 16:31
    Все тренера наёмники. Сегодня работаю здесь, а завтра там. Нам просто вбили в голову динмовским/днапровскими сердцами. Нет никаких сердец. Профитренер может играть везде и за любую команду. На язападе так и есть. Они просто работают, где платят. Это не индульгкнция Иовичевичу. Тут другое. Просто время тяжёлое.
    рейтинг: +2
  • AlexDeadLine
    Вт, 9 августа 2022, 11:17
    + Скільки нам поразок, голів та інших втрат завдали нам колишні наші гравці та тренери. Вони работають свою працю, а все інше, то для мемуарів.
    рейтинг: 0